N-VA Vilvoorde wil eerlijke communautaire verdeling van terugkeercentra

Op 21 maart 2012

De N-VA afdeling van Vilvoorde en Kamerlid en expert migratiebeleid Theo Francken verzetten zich tegen de plannen van de federale regering om een open terugkeercentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers te vestigen in een oud kantoorgebouw van de Dienst Wegen en Werken langs de Luchthavenlaan in Vilvoorde.

Kamerlid Theo Francken: “Net vandaag wordt in de Kamer het wetsontwerp besproken dat een open terugkeercentrum voor illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers mogelijk moet maken. Aangezien de N-VA als eerste dit voorstel lanceerde, zullen wij het wetsvoorstel uiteraard mee goedkeuren. Een andere kwestie is de plaats waar dit open terugkeercentrum moet komen. Op 6 maanden van de gemeenteraadsverkiezingen is dit uiteraard een erg delicaat onderwerp. Eerst werd alles op een oud rusthuis in Sint-Pieters-Leeuw gezet, maar door het hevige verzet van coalitiepartner CD&V lijkt dit voorlopig begraven. Vervolgens werd er een radeloze algemene mail gestuurd naar alle duizend personeelsleden van de Dienst Vreemdelingenzaken met de vraag om “mee te zoeken naar voormalige kloostergebouwen, internaten, rusthuizen”, die nog in goede staat verkeren en die onmiddellijk (met minimale aanpassingen) in gebruik kunnen worden genomen.” En vervolgens komt mevrouw De Block met Vilvoorde op de proppen, nu al de ‘moeilijkste’ stad van Vlaams-Brabant als het over samenlevingsproblemen gaat. Erg professioneel komt dit toch allemaal niet over.”

“De N-VA zegt hierover al maanden hetzelfde: verdeel deze centra communautair eerlijk. Vlaanderen telt momenteel zes centra voor illegalen, in heel Wallonië staat er welgeteld één terugkeercentrum, in Vottem bij Luik. N-VA heeft daarom een gedurfd voorstel: de oprichting van een open terugkeercentrum in Waals-Brabant, bijvoorbeeld in het poepsjieke Lasne, de gemeente van Laurette Onkelinckx. Dat is ook niet ver van de luchthaven. Maar of de internationale, grenzeloze solidariteit van de PS verder gaat dan de eigen dorpsrand, dat durf ik te betwijfelen.”, besluit Theo Francken.

De conclusie is duidelijk: de lasten moeten eerlijk gespreid worden. Een vijfde terugkeercentrum inplanten in Vlaams-Brabant is geen eerlijke spreiding en legt een onevenredig hoge last op Vlaams-Brabant. Blijkbaar zijn de Vlaamse regeringspartijen (VLD en CD&V) niet bij machte een eerlijke verdeling af te dwingen in deze regering. Dat wekt zelfs geen verwondering meer: de Vlamingen zijn er in de minderheid. De Franstalige partijen, met op kop de PS, leiden er de dans.

Kevin Vincke, gemeenteraadslid N-VA Vilvoorde: “De stad Vilvoorde zou nooit in aanmerking mogen komen voor een dergelijk centrum. Vilvoorde is een stad die al genoeg problemen heeft met de mix van verschillende bevolkingsgroepen, door de nabijheid van Brussel. Al jaren vecht het stadsbestuur om de stad aantrekkelijker en leefbaarder te maken voor iedereen. Dat een staatssecretaris uit Halle-Vilvoorde, dat momenteel al 4 van de 7 terugkeercentra in België telt (centrum 127 in Zaventem, het INAD-centrum in Zaventem, centrum 127 bis in Steenokkerzeel en De Caricole in Steenokkerzeel), dan Vilvoorde overweegt is ronduit dramatisch en zegt veel over de zwakte van de Vlaamse partijen in deze regering. Het is tot slot veelzeggend dat zelfs de lokale Open VLD-afdeling storm loopt tegen haar eigen staatssecretaris.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is