Gouverneur fluit stad Vilvoorde terug na klacht van Jong N-VA over drietalige brieven

Op 4 april 2023

Op 29 december 2022 legde Jong N-VA Vilvoorde klacht neer tegen het Vilvoordse stadsbestuur. Aanleiding daarvoor was de beslissing van het Vilvoordse schepencollege om brieven naar mensen die binnen of naar Vilvoorde verhuizen voortaan drietalig te versturen. “Dat deze drietalige brieven een flagrante inbreuk op de taalwetgeving zijn, wordt nu door de gouverneur bevestigd”, vertelt Jong N-VA voorzitter Jeroen Bergers. “We zullen met Jong N-VA nooit accepteren dat Hans Bonte de verbrusseling van onze Zennestad actief wil organiseren.” 

“Dat de socialisten en groenen graag hebben dat Vilvoorde de 20e gemeente van Brussel wordt, hoeft niet te verbazen, maar dat zelfs Open VLD en CD&V hier actief aan meewerken is te gek voor woorden”, aldus Bergers. 

Doordat de gouverneur het Vilvoordse stadsbestuur terugfluit, kreeg de dienst burgerzaken de opdracht om te stoppen met het versturen van drietalige brieven. Een opluchting voor heel wat personeelsleden die de extra werkdruk door de vertalingen niet zagen zitten. 

Naar aanleiding van de klacht spinde het Vilvoordse stadsbestuur een verhaaltje dat deze drietalige brieven net nodig zijn om mensen richting cursussen Nederlands te helpen. “Gelukkig doorprikte de gouverneur net zoals Jong N-VA dit riedeltje. Er was namelijk geen enkele integratiemaatregel aan deze beslissing gekoppeld, integendeel. Door de brieven niet alleen naar nieuwkomers die nog geen integratiecursus gevolgd hebben te sturen, maar ook naar inwoners die al jarenlang in België leven te sturen creëren ze de perceptie dat inwoners van Vilvoorde geen Nederlands moeten leren. Dat is ontwrichtend voor onze samenleving. Ik ben dan ook tevreden dat de collegebeslissing door de gouverneur werd ongedaan gemaakt”, besluit Bergers. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is