N-VA Vilvoorde vraagt stadsbestuur verenigingen meteen te ondersteunen

Op 3 november 2020

De Vlaamse regering maakte reeds in juni zo'n 550.000 euro vrij om onze Vilvoordse verenigingen door deze crisis te helpen. Tijdens de gemeenteraad van 26 oktober werd duidelijk dat door de beslissingen van de meerderheid amper de helft van dit bedrag rechtstreeks naar onze Vilvoordse verenigingen vloeit. ‘Een groot deel van de middelen zullen onze verenigingen bovendien pas na enkele jaren krijgen’, aldus Dries Verhaeghe. ‘Wat hebben onze verenigingen aan extra middelen in 2024 als ze de huidige crisis niet overleven?

De Vlaamse Regering maakte begin juni bekend dat steden en gemeenten 87 miljoen euro krijgen uit het Noodfonds dat de regering oprichtte naar aanleiding van de coronacrisis. Ze kunnen dit geld besteden aan sport-, cultuur- en jeugdbeleid. Die extra gelden komen bij de middelen van het Gemeentefonds en er zijn geen voorwaarden of criteria voor de aanwending ervan. Gemeenten kunnen dus zelf beslissen hoe ze de middelen besteden. Voor Vilvoorde bedraagt de extra bijdrage: 546 647,18 euro.

Het Vilvoordse stadsbestuur maakte afgelopen gemeenteraad de concrete plannen bekend hoe deze middelen zullen worden aangewend. Daaruit blijkt dat slechts 82.300 euro (=15%) meteen naar de getroffen verenigingen zal gaan. Dit betreft een gesloten enveloppe voor het compenseren van gederfde inkomsten en genomen hygiënische maatregelen. Daarnaast zullen de sport-, jeugd- en socio-culturele verenigingen kunnen rekenen op een verhoogde jaarlijkse werkingstoelage gedurende de periode 2020-2024, ten belope van in totaal 188.800 euro.

Gemeenteraadslid Dries Verhaeghe begrijpt deze keuze niet. Hij stelt voor met een open enveloppe te werken die meteen wordt toegekend om maximaal tegemoet te kunnen komen aan de huidige noden bij onze verenigingen die er vandaag zijn. Als er dan nog middelen overschieten, kan alsnog naar de toekomstige invulling gekeken worden. ‘Het is bovendien onbegrijpelijk dat verenigingen maar gederfde inkomsten kunnen inbrengen voor de periode tot en met 30 september. Iedereen heeft nu toch wel door dat de noodtoestand voor onze verenigingen langer duurt.’

Ondanks bovenstaand constructief voorstel wenste de meerderheid niet mee te gaan in deze piste.

Tot slot is het niet duidelijk waarvoor de andere middelen, ten belope van zo’n 275.000 euro zullen worden ingezet.

Deze beleidskeuze is een domper voor onze Vilvoordse verenigingen. Waar onze verenigingen alles in het werkt stellen om optimaal operationeel te zijn met respect voor de coronamaatregelen vormt dit een zoveelste en vooral onbegrijpelijke opdoffer’, besluit Dries Verhaeghe.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is