Vrijwilligers van VOS en Jong N-VA knappen heldenhuldezerk Renaat Longin op

Op 11 november 2023

Het kerkhof in Vilvoorde ligt er maar verloederd bij. Zo ook de heldenhuldezerk van Renaat Longin, frontvrijwilliger tijdens de Eerste Wereldoorlog en aartsvader van de Vlaamse beweging in Vilvoorde. Op initiatief van Jong N-VA-voorzitter Jeroen Bergers werd zijn grafmonument opgeknapt. “We zijn dankbaar dat we daarvoor konden rekenen op de deskundige hulp van VOS Vlaamse Vredesvereniging, de opvolger van het vroeger Verbond der Vlaamse Oud-Strijders. Op 11 november organiseren we een herdenkingsplechtigheid ter ere van zijn engagement. Het is 90 jaar geleden dat Longin overleed”, aldus Bergers. 

 

Het ontwerp en de aanmaak van de zerkjes stamt uit de ervaring van de Vlaamse soldaten aan het IJzerfront tijdens de Eerste Wereldoorlog. De zerkjes werden tijdens de oorlog hoofdzakelijk geplaatst op de graven van Vlaamse doden als alternatief voor het eentalige opschrift ‘Mort pour la patrie’, dat de officiële Belgische grafsteen sierde. Dit laatste werd in die tijd beschouwd als een belediging van de Vlaamse gesneuvelden, die aan het front leden en streden in de hoop na de oorlog een nieuwe tijd te doen aanbreken voor Vlaanderen op politiek, cultureel en sociaal vlak. De nood aan een alternatieve grafsteen voor gesneuvelde Vlamingen drong zich op. 

Aan het front groeide tijdens de oorlogsjaren een gemeenschap, die in de naoorlogse periode ijverde voor de ‘Nooit meer Oorlog’-gedachte en een vrij Vlaanderen. Overlevende Vlaamse frontsoldaten, die na de oorlog lid werden van het Verbond der Vlaamse Oud-Strijders, lieten zich vaak ook begraven onder een zerk, die geleek op een heldenhuldezerkje. 

“Longin was aanvankelijk vrijgesteld van legerdienst, maar trad op eigen initiatief in dienst om als frontvrijwilliger de zelfstandigheid van zijn volk te verdedigen. Na de wapenstilstand keerde hij terug naar Vilvoorde, waar hij mee aan de wieg stond van de eerste Vlaams-nationale partij in de stad. Daarnaast richtte hij ook de Vilvoordse afdeling van de Vlaamse oud-strijdersvereniging op. Longin werd niet voor niets beschouwd als de vlag, waarrond elk Vlaams initiatief in Vilvoorde in de periode na de Eerste Wereldoorlog zich schaarde”, aldus VOS-stafmedewerker Nick Peeters. 

“Monumenten die zijn opgericht om mensen die zich zo hard engageerden voor de maatschappij te eren, verdienen meer respect. Aangezien we jammer genoeg niet op het stadsbestuur kunnen rekenen om de verloedering van ons kerkhof tegen te gaan, hebben we dan maar zelf de handen uit de mouwen gestoken. Toch hopen we dat er in de toekomst structureel meer zorg wordt besteed aan de Vilvoordse begraafplaatsen”, besluit Bergers. 

Iedereen is welkom om op 11 november deel te nemen aan een ingetogen herdenkingsplechtigheid ter ere van Longin. Er wordt verzameld om 11 uur aan de ingang van de Vilvoordse begraafplaats in de Abeelstraat. 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is