Handelaars vullen etalages lege panden

Op 1 december 2015

De leegstand in de Leuvensestraat, en bij uitbreiding het hele handelscentrum van Vilvoorde, is een oud zeer. Er worden heel wat oorzaken aan gekoppeld: de parkeerproblematiek en investeerders die wachten op Uplace of zich laten afschrikken door de Syrië-kwestie. Ook de langdurige herinrichtingswerken in het stadscentrum zijn niet bevorderlijk voor nieuwe handel. In de Leuvensestraat staat een 15-tal winkelpanden leeg.

Zwart gat
Vanaf 2016 neemt Viviane Schaessens (N-VA) het roer over van schepen van Lokale Economie Johan Claus (Open Vld). Of zij het tij kan doen keren, valt af te wachten. Samen met de nieuwe raad van Lokale Economie komt ze alvast wel met een origineel initiatief op de proppen. "We willen de etalages van leegstaande winkelpanden laten vullen door andere handelszaken", legt Schaessens uit. "Dat is aantrekkelijker voor de shoppers en straalt meteen ook af op de andere winkeliers. Het is voor hen ook beter dat er zich een mooie etalage naast hen bevindt dan een 'groot zwart gat'. Ook voor de eigenaars is het positieve zaak. Zij zullen hun pand sneller kunnen verhuren of verkopen aan een potentiële investeerder als het gebouw zich van zijn beste kant kan laten zien", zegt Schaessens. "We zijn met één etalage begonnen en intussen hebben we al drie eigenaars kunnen overtuigen. In hun etalages kunnen Hema, Frans Herenmode (beide Leuvensestraat) en bloemenzaak Orchis (Lange Molensstraat) hun waren showen. Zo heeft Hema al een etalage rond Sinterklaas. Nadien zal het kerstthema bij die keten centraal staan."

Sneeuwbaleffect
De winkelruimtes mogen opgevuld worden door handelszaken van over de hele stad. "We beperken het initiatief niet alleen tot de Leuvensestraat, al ligt daar wel onze focus", stelt Viviane Schaessens. "Het gaat om een verbintenis van onbepaalde duur, eventueel dus tot het pand verhuurd wordt."

Volgens Viviane Schaessens zullen er dan ook nog andere eigenaars op de kar springen. "Er zal ongetwijfeld een sneeuwbaleffect ontstaan. Ook de reacties van andere winkeliers en passanten zijn veelbelovend. Veel mensen blijven effectief ook voor de 'nieuwe' etalages staan."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is