U bent hier
Minder subsidie voor werken met kwetsbare jongeren
De stad Vilvoorde grijpt, net als voor onderwijs, nu ook naast een subsidie voor het werken met maatschappelijke kwetsbare jongeren.
Kevin Vincke (N-VA), schepen van Jeugd, en Kristof De Kock reageren onthutst.
‘We kregen de melding van de Vlaamse overheid dat we voor de periode 2014-2019 niet meer in aanmerking komen voor deze subsidie. De reden hiervoor ligt bij het weglaten van één van de zeven sociaal-geografische indicatoren die de maatschappelijk kwetsbaarheid bij kinderen en jongeren zouden bepalen, namelijk het gemiddelde aantal inwoners, jonger dan 25 jaar, uit een land dat niet behoort tot de groep van de rijkste landen.'
‘Plots behoren we niet meer tot de steden die geen probleem meer hebben om deze jongeren binnen de reguliere arbeidsmarkt te loodsen. Nochtans is uit een onderzoek, dat is uitgevoerd in 2009, gebleken dat wij de stad zijn met het meest aantal kwetsbare jongeren in Vlaanderen', zegt Vincke.
Spijtige zaak
Jo De Ro (Open VLD), tweede schepen en bevoegd voor Financiën en Onderwijs en Vlaams parlementslid, bracht deze problematiek al ter sprake in het Vlaams Parlement, maar kreeg daar geen sluitend antwoord van de minister van Jeugd.
‘Door deze beslissing verliezen wij 45.000 euro aan subsidies waardoor een grote groep kansarme jongeren uit de boot dreigt te vallen', aldus De Ro.
Kristof De Kock, verantwoordelijke bij de jeugddienst, beaamt dit.
‘Dit is een spijtige zaak aangezien we net goed bezig waren met onze twee jeugdpreventiewerkers. We hebben nog geen zicht op wat de concrete gevolgen zullen zijn indien we effectief naast de subsidie grijpen maar positief zal het allerminst zijn.'
Toch laten ze in Vilvoorde het hoofd niet hangen. ‘Dit is het eerste dossier waar we als schepencollege onze tanden in zullen zetten. Ook zullen de diensten jeugd en integratie samen hun grieven laten horen bij de Vlaamse regering. We gaan er alleszins alles aan doen om te redden wat er te redden valt', besluit schepen van Jeugd Vincke.