Handhaving in Vilvoorde is onbestaande: 7 keer minder corona pv’s dan in eerste golf

Op 1 november 2020

Na de politieraad kreeg ook de oppositie eindelijk inzage in het aantal uitgeschreven corona pv’s. Tijdens de eerste zes weken van de coronagolf werden er bijna 7 keer minder corona pv’s uitgeschreven dan tijdens de eerste zes weken van de eerste golf. Dit staat in schril contrast met de herhaaldelijke communicaties van burgemeester Bonte en strengere regels die hij steeds oplegde. ‘Bonte blijkt gedurende deze coronacrisis meer en meer de pyromaan die de brandweer verwijt niet snel genoeg te blussen’, zegt N-VA voorzitter Dries Verhaeghe.

N-VA Vilvoorde kaartte het dramatische Vilvoordse beleid rond de Coronacrisis al eerder aan. Op de gemeenteraad weigerde de meerderheid nog om cijfers vrij te geven aan de oppositie, maar op de politieraad kreeg N-VA ze toch. Voorzitter Dries Verhaeghe (N-VA) is duidelijk: “Een crisis van deze omvang heeft nood aan een duidelijk en doortastend beleid. Helaas blinkt het Vilvoordse stadsbestuur uit in nalatigheid. Burgemeester Bonte communiceert haast elke dag als een stoere sheriff over extra maatregelen, maar de regels worden niet gehandhaafd. Zo blijft het virus aan kracht winnen met alle negatieve gevolgen van dien voor onze zorgsector, horeca en onderwijs.”

In de eerste zes weken van de eerste coronagolf werden in Vilvoorde 505 corona pv’s uitgeschreven. In de eerste zes weken van de tweede coronagolf waren dit er slechts 81. “Opvallend is dat er ook binnen Hans Bonte zijn eigen meerderheid kritiek kwam op dit beleid vanuit Open VLD. Het is dan ook duidelijk dat het een beleidskeuze is van Bonte om de regels niet te handhaven, want de juridische omstandigheden voor handhaving zijn beter dan tijdens de eerste golf”, vertelt Verhaeghe.

Jeroen Bergers voorzitter van Jong N-VA Vilvoorde vult aan. “De laatste week was er al verbetering door onze druk via sociale media, maar de cijfers uit de eerste vijf weken van de tweede golf zijn pas echt dramatisch. Toen werden er amper 3 corona pv’s per week uitgeschreven. Dat is 30 keer minder dan tijdens de eerste golf. Onze Vilvoordse horecazaken, (sport)verenigingen en burgers zijn de dupe van dit falend beleid. Ze betalen cash voor het wanbeleid van Bonte Onze Zennestad verdient beter. Bonte moet zijn job doen.”

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is